Woensdag 10 februari

Fenomenaal. Maar eigenlijk zijn daar geen woorden voor. Een belevenis om nooit te vergeten, weet ik nu al. Als je s'morgens ontwaakt en je ziet de rode gloed van de zon op het marslandschap door het venster, dan wekt dat emoties bij je op. Iedereen zou dit moeten kunnen meemaken. Ik ben er zeker van dat je als een ander mens terug naar de bewoonde (beschaafde?) wereld stapt. Waaw, is het woord dat hier waarschijnlijk al het meest over de lippen is gegaan. Bij het opkomen en ondergaan van de zon verandert het landschap elke minuut.


We hebben het geluk dat het weer ons goed gezind is, zon, zon, zon. Dit betekent EVA's en dus het kunnen uitvoeren van ons programma. Dit keer zijn we pas in de namiddag met de EVA's gestart. Verschillende crewleden waren vermoeid en hadden hoofdpijn. Sommigen ook een bloedneus, inclusief mezelf. Er is hier veel stof en ook een zeer lage vochtigheidsgraad. Met opgenoemde symptomen tot gevolg. Vandaag werden we van water voorzien. Een welgekomen bevoorrading. Het niveau was tot een minimum gedaald met als gevolg dat we ons met babydoekjes moesten behelpen. Het afvalwater van de keuken, toilet en douche wordt gerecycleerd en gezuiverd, maar absoluut onvoldoende om als drinkwater te gebruiken. Het gerecupereerde water wordt enkel opnieuw voor het toilet gebruikt. Dus worden we van drinkwater voorzien vanuit Hanksville op instructie van mission control. Het eten valt niet al te best mee, alles uit blik of zakjes al of niet met toevoeging van water. Het drinkwater moet ook nog gekookt worden. Iedere avond moeten we een food study invullen. Vandaag is via post ook het experiment van de school uit Florida aangekomen. We hopen dit morgen te starten. Er gaat ook veel tijd in het schrijven van rapporten. Verder wil iedereen ook zijn blog of website up to date houden, waardoor we soms tot diep in de nacht bezig zijn.
Het was eerst niet voorzien, maar moest vandaag toch op uitstap met Nancy. Onze geoloog Arjan bleef dit keer binnen om verslagen te schrijven van onze vorige EVA's. Hij gaf ons de opdracht om op verschillende plaatsen bodemstalen te nemen.

Morgen starten we een biologisch experiment waarbij we zullen proberen plantjes te laten groeien in deze stalen. De EVA voerden we dit keer uit met de ATV's of quads. We wilden wat dieper in de omgeving indringen.


Zoals eerder al vermeld is de omgeving hier fenomenaal. Als je hierbij dan nog de kans krijgt om in ruimtepak en met quad op onderzoek te gaan, dan is dit absoluut niet te beschrijven.

Morgen hebben we terug heel veel contacten met scholen en dat verheugt ons bijzonder. We willen met onze missie zoveel mogelijk mensen en vooral kinderen bereiken. Wetenschap moet open staan voor iedereen. Morgen zal dus ook niet rustig verlopen. Maar we zijn dan ook niet naar hier gekomen voor de fun.

3 opmerkingen:

  1. Hey Nicky! We vinden het leuk 's avonds eens je belevenissen te kunnen lezen! Enne... staan er ergens "frietjes" op het menu ;-(( Ja, 'k weet het, d'as niet lief van mij.
    Doe zo voort, je doet dat goed!
    Groetjes uit een besneeuwd en koud Loppem.
    Jacqueline en Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello Nicky en de overige Marsonauten,

    Groeten vanuit het besneeuwde Antwerpen (5 cm).
    Gisteren woensdag was het hier in Belgiƫ een complete chaos op de weg met meer dan 900 km file.
    Jullie doen ginder fantastisch werk en kijk er naar uit naar een relaas van al julie avonturen, zodra je terug in Belgiƫ zijt.
    Vorige week sprak ik in Nederland bij wiskunde-leraars en heb ze daar "jaloers" gemaakt over onze Belgische Marsploeg.

    Nog het allerbeste ginder in Utah,

    Arthur

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Nicky en crew,

    Hartelijk dank voor de knappe antwoorden die je gaf aan de kinderen van onze school te Vichte... great job!!! Dit zullen ze nooit vergeten. Ik hoop dat ze ooit in hun leven getuige kunnen zijn van een echte Marsmissie. Jullie hebben in ieder geval de interesse voor de ruimtevaart en sterrenkunde bij de kinderen hier een "boost" gegeven. Een dikke proficiat voor jullie pionierswerk.

    BeantwoordenVerwijderen