14 &15 februari 2010

Ik ben er gisteren niet meer toegekomen om mijn blog bij te werken. Zoals gemeld trokken we op Valentijnsdag en met toestemming van Mission Control, op uitstap naar Arches National Parc en Canyon Lands. Het was een educatieve uitstap met geoloog Arjan in de hoofdrol, maar ook wel een vorm van ontspanning na de eerste week vol van stress en hard werken. Je kan het ook zien als een verdere verkenning van de 'Mars'omgeving. Het landschap die we tezien kregen was dan ook fenomenaal. In Arches National Parc kon Arjan zich uitleven. De informatie die we te horen kregen was dan ook van hoog niveau.

Pas kort voor het vallen van de avond bereikten we het hoogtepunt van de dag, Upheavel Dome. Een indrukwekkende inslagkrater van ongeveer 60 miljoen jaar geleden. Het inslagpunt is nog altijd te zien. We hadden in de jeep twee ruimtepakken meegenomen om hier een geïmproviseerde EVA te doen. Een dag om nooit te vergeten.
Pas rond 23u waren we opnieuw in de Hab. De sterrenhemel was zo indrukwekkend dat Nancy nog de tijd nam om haar telescoop te nemen en nog een observatie te doen. De Melkweg is gewoon met het blote oog te zien en Orion is bijna niet te herkenne tussen de duizenden sterren.
Vandaag 15 februari of SOL9, zoals wij een dag op Mars noemen, was een dag met veel pech. s'Morgens vroeg bij het handmatig pompen van het water in de Greenhab, begaf de pomp het. We moesten overschakelen op een elektrische pomp, daarna werd een reservepomp geïnstalleerd. Kort daarna was controlelamp gaan knipperen op de Invertor. Nancy en mezelf doken onmiddellijk in de manuals, maar niks abnormaals te vinden. Uiteindelijk bleek het vals alarm. De generator was efkes uitgeschakeld voor het bijvullen van de olie, daarbij wordt automatisch overgeschakeld op batterijen. Bij het terugschakelen op de generator was de verkeerde display weergegeven. Nadat de rust enigszins was weergekeerd werd in de voormiddag nog een EVA uitgevoerd in de nabijheid van de woonmodule. Experimenten werden ondernomen met betrekking op bodemcompactatie en bodemsamenstelling.
Morgen verwachten we een televisieploeg van VTM-Telefacts. We zullen ons programma volledig verder afwerken in aanwezigheid de camera. Een tweetal EVA's staan op het programma.

2 opmerkingen:

  1. Nicky,

    Het lijkt er echt FANTASTISCH, geniet er nog maar van deze week, alles heel mooi.Zeer mooie streek, nog echte natuur, mooie foto's.

    Groetes Sonia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Nicky

    Ik ben blij dat je het ginder goed stelt en dat je gefascineerd bent door de vele mooie dingen die je daar ziet en beleeft!
    We leven alle dagen met je mee en wachten voor je waarschijnlijk ongelooflijke vertellingen van je belevenissen.

    Erg genegen
    Christophe Lombaert

    BeantwoordenVerwijderen