Maandag 8 februari 2010

Veel beter geslapen dan gisteren. Om 6u30 opgestaan, het watersysteem opgestart en water overgepompt voor het toilet. Het zicht door het venster was dit keer indrukwekkend, geen sneeuw of regen maar een mooie opkomende zon.
Stipt op tijd, om 9u30 livegesprek met Frank De Winne met de satelliettelefoon. Hij nam de tijd om met iedereen te spreken. Ik heb hem al dikwijls ontmoet maar dit keer was het toch wel speciaal. Het ontroerde me toen hij zei dat het een hele eer was om met mij te spreken, terwijl het omgekeerd zou moeten zijn. Verschillende keren drukte hij zijn bewondering uit voor onze prestatie en inzet.

Vandaag begon uiteindelijk de simulatie. In de voormiddag deden Pierre en Margaux een uitstap EVA met de ATV's (quads) om de robot te testen voor de camera van de RTBf. Ook Nancy werd in ruimtepak geïntervieuwd. In de namiddag was het dan eindelijk de beurt aan de andere helft van de crew. We hadden een uur nodig om iedereen van een ruimtepak te voorzien. En dan was het zover de deur werd geopend en geoloog Arjan, Nora en mezelf zetten officiëel de eerste stap op Mars. Wat een moment, nooit gedacht dat ik dit nog zou mogen meemaken.
De eerste EVA was een geologisch experiment voor de lagere scholen. Arjan had geen gesloten helm op om het geluid te kunnen opnemen. Ik deed een test met de camera en het is meteen gelukt. We beschikken reeds van de eerste dag over zeer mooie educatieve filmpjes over geologisch onderzoek op Mars. Dat is ook een van de hoofddoelen van onze missie.

Commandant Nancy kwam ons even later vergezellen. Kort daarop verscheen nogmaals de RTBf. Alles wordt uitgezonden op 12 en 13 februari op RTBf. Er komt ook een artikel in Le Soir Weekend op 13/14 febr. VTM komt filmen op 16 en 17 februari voor Telefacts.

Morgen doen we onze tweede EVA, ditmaal gaan we verder op verkenning met de ATV's. Het weer voor morgen ziet er opnieuw goed uit. Vandaag was een geslaagde test, voor morgen weet ik het zeker, we zijn er klaar voor.

2 opmerkingen:

  1. Beste Nicky

    We zien dat je het daar goed stelt!
    We volgen je dagelijkse avonturen op de voet.
    Hier is alles ok!!!
    Groeten van het CVO-thuisfront.

    Bart en Christophe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Nicky, lees hier elke avond je avonturen op "Mars". Af en toe gluur ik bij jullie binnen via de webcams. Je moet maar eens wuiven :-)
    Doe ze ginds allemaal de groeten,

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen