Donderdag 18 februari 2010

Vandaag donderdag 18 februari was de laatste volledige simulatiedag van onze missie. Morgen voormiddag is er misschien nog even tijd voor een laatste EVA, maar dan is het onherroepelijk gedaan. De Hab moet opgekuist worden, inventaris moet opgemaakt worden en we moeten ons voorbereiden op de crew changeover van zaterdagmiddag.
Deze voormiddag werd opnieuw een EVA uitgevoerd in de nabijheid van de Hab.
Twee experimenten van Space Florida staan er opgesteld. De Metal Plate Energy Source, waarbij wordt nagegaan of de warmte van de zon op een metalen plaat energie kan genereren in de vorm van spanning. Tot nu toe konden geen waarden worden geregistreerd.
Iets verderop staat het volgende experiment opgesteld: Water+Martian soil= life? Dit experiment is een realisatie van The Lake Nona Middle Highschool in samenwerking met Nasa. Nagegaan wordt welke stoffen er in de bodem te vinden zijn en of deze stoffen leven zouden kunnen genereren. Hier konden wel metingen worden verricht en data worden opgeslagen. Morgen gebeuren de laatste metingen en moet het experiment terug ingepakt en verzonden worden naar Florida. Wij vonden het nuttiger om de toch wel zeer interessante metingen verder te verrichten in de volgende crew, maar dit werd niet toegestaan.

Rond de middag kwam een pakket aan voor de volgende crew 91. De verbazing was groot toen we de box opendeden. Een hoogtechnologische robot van NASA. Het werd meteen duidelijk dat deze crew over een 'iets' groter budget beschikt...

In de namiddag ondernamen we een tweede EVA met de ATV's. Een nieuwe locatie werd uitgezocht om de VRP uit te testen onder verantwoordelijkheid van Pierre-Emmanuel en Margaux. Er zijn al heel wat problemen gerezen met de VRP. Batterijen en camera werken maar voor 25 procent.

Nancy, Arjan en mezelf gingen op geologische prospectie. De kennis van Arjan is enorm. Alles wordt telkens op video opgenomen. Verschillende stalen worden verzameld en in het labo onderzocht, sommige stenen worden doormidden gezaagd. We beschikken over een microscopische camera om alle details te zien. Eigenaardig is dat hier zomaar op willekeurige plaatsen lava stenen te vinden zijn. Dit gebied dateert van 60 miljoen jaar geleden. De diversiteit van het terrein is gigantisch.

Morgen rest ons de zware taak om alles te inventariseren en aan de grote opkuis te beginnen. Twee weken in modder en stof heeft veel sporen nagelaten. Zaterdagmiddag verwachten we dan de nieuwe crew. De twee weken zijn voorbij gevlogen.

6 opmerkingen:

  1. Dag Nicky

    't zal efkens bekomen worden ,na zo een belevenis,misschien kan je een steentje meebrengen om eens te tonen
    de beste groeten en een veilige thuiskomst
    Ludwine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Nicky!
    Mocht je dit nog kunnen lezen: we wensen je een prachtige vlucht toe en een behouden thuiskomst! Bedankt om ons elke dag op de hoogte te houden, het was prachtig! We hebben er enorm van genoten!
    Groetjes en tot binnenkort,
    Jacqueline en Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Nicky en MDRS-90 bemanningsleden,

    Bedankt voor alle verslagen en foto's, zodat we ons toch een idee kunnen vormen wat prachtprestatie jullie allen daar geleverd hebben.

    Ik wens jullie een voorspoedige terugreis vanuit de Marsbasis naar een meer Aardse plaats zoals Belgiƫ...

    Tot weerziens binnenkort in dat Belgiƫ!

    Vele groeten van Roselyne en Arthur

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan iedereen bedankt voor de interesse en de zeer vele en vooral positieve reacties. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om het maximum uit de missie te halen. Vanavond en misschien morgenvoormiddag nog een laatste blog.
    Thanks!!!
    Nicky De Munster
    First Officer/Engineer
    MDRS 90
    Utah

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan me alleen maar aansluiten bij de vorige reacties. Bedankt voor het bloggen, nog veel amusement ginder zolang het duurt en wel thuis.

    Groeten,

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eind goed al goed. Dit getuigt van een perfecte voorbereiding van de hele missie. Ik kan enkel zeggen:Een dikke proficiat Nicky,het is geslaagd!!
    Groeten,
    Luc Haerinck.

    BeantwoordenVerwijderen