Vrijdag 12 februari 2010

De eerste week op 'Mars' zit er bijna op. Het is een zeer zware week geweest. Vol stress vertrokken in Zaventem. De eerste drie dagen in Utah met RTBf opgezadeld en dit was achteraf gezien geen goed idee. Je moet de systemen onder de knie krijgen, je moet je programma opstarten en daar zit constant een camera op je neus gericht. Rustig inwerken zat er dus niet in. De derde dag begon het danig op onze zenuwen te werken. Het was zo erg dat ons programma overhoop werd gehaald alleen maar om die beelden te kunnen schieten. Aandacht van de pers is welkom, maar we hebben hier een missie en die moet op de eerste plaats komen.

Gisteren hadden we een mooie verkenning met de ATV's. Arjan en ikzelf testten tijdens de rit onze verschillende camera's. Arjan een helmetcam en ik een gewone handycam. Achteraf werden de beelden geanaliseerd in functie van een latere geologie studie. Pierre-Emmanuel testte vandaag op verschillende plaatsen de VRP uit.
Even later vernamen wij dat een van de quads was uitgevallen. Voor noodgevallen hebben wij ook nog een Jeep terbeschikking. Arjan en ikzelf gingen hen depaneren. Bij aankomst bleek dat de panne reeds was verholpen. Bij het melden van de pech zijn bepaalde veiligheidsregels niet in acht genomen, wat voor ons niet door de beugel kon. Lessen moeten hieruit getrokken worden.
Tijdens de korte trip naar de plaats waar problemen waren gemeld, stootten we opnieuw op sporen van een poema. Dit keer waren ze heel recent. Wellicht is het dier opgeschrikt door het geluid van de quads van de EVA crew. Het laatste stuk deden Arjan en ik te voet. We hadden constant het gevoel dat het dier ons ergens in de gaten hield.

De rest van de dag verliep vrij rustig, alhoewel. Zoals al eerder gemeld houden bepaalde personen zich niet altijd aan de regels en dit moest voor mij en Arjan dringend besproken worden. Als je merkt dat er bij bepaalde crewleden weinig of geen dicipline meer is, dan moet er dringend ingegrepen worden, anders komt de missie in gevaar. Na een hartige discussie werden dan maar geen EVA's meer uitgevoerd. Arjan werkte zijn wetenschappelijke rapporten verder af en ik nam rustig de tijd om enkele hoogst nodige herstellingen uit te voeren aan de backpaks van de ruimtepakken. Vier van hen waren aan herstelling toe. De zorg voor het materiaal was dan ook een van de discussie punten geweest.

Morgen gaan Arjan en mezelf drie nieuwe experimenten opstarten ons toegezonden door de school in Florida. Het ziet er zeer interessant uit, maar morgen daar iets meer over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten