Dinsdag 9 februari

Vandaag moest ik vroeg uit de veren. We hadden reeds om 7u live contact met de Gemeenteschool te Vichte. Het was het eerste officiële live contact en de schrik zat er dik of het wel zou lukken. En alsof het gelukt is. Iets voor 7u kregen we contact met juf Ingrid en zagen we de kinderen in de klas aandachtig en vol enthousiasme naar de webcam gluren. De verbinding was uitstekend. We waren sterk onder de indruk dit te zien en kregen er allemaal kippenvel van. Er werden boeiende vragen gesteld. Het deed ons wat dat deze kinderen zo geboeid en geïnteresseerd zaten te luisteren. Zij zijn tenslotte de wetenschappers en de astronauten van de toekomst. Enkele maanden geleden waren Nancy en mezelf te gast in deze school met een voorstelling van onze missie. We kregen toen enkele door de kinderen gemaakte space figuurtjes aangeboden. Uit eerbetoon hebben we deze gefotografeerd aan de ingang van de module.

Het gesprek duurde ongeveer een kwartiertje. Tot mijn aangename verrassing was mijn vrouw ook in de klas aanwezig. Het was geleden van zaterdag dat we elkaar live gesproken hadden, al heb ik hier het gevoel dat ik al maanden weg ben van huis. Nadien vernam ik van haar dat zij door allerlei pers overvallen werd.
Kort na het eerste gesprek was het de beurt aan een school uit Dilsen. Daarna had Pierre Emmanuel ook nog contact met een school uit Suarlée. Een van onze doelstellingen, wetenschap overbrengen naar de kinderen, is nu al geslaagd. Ook de belangstelling van de pers is enorm. In het schooltje in Vichte was Focus-WTV aanwezig. Ook in Suarlée was een regionale tv-zender terplaatse. En het hield niet op. meteen na onze live contacten werden we opgebeld door 'De laatste show'. Het live contact hier zal pas plaatsvinden op donderdag. En jawel, er werd nog gewerkt ook. Onze VRP robot crashste gisteren omdat een kabel het begaf. De herstelling gebeurde nog deze middag en de VRP zal morgen terug kunnen ingezet worden.
Arjan en mezelf hebben in de namiddag onze tweede geologische EVA uitgevoerd. Margaux was er ook bij om foto's te nemen. Nancy fungeerde als Capcom. Het was weerom een geslaagde missie met als doel geologie op Mars. Elk experiment werd opnieuw op video geplaatst. Dit was voor mij, tot nog toe, de mooiste uitstap.
Het landschap is hier gewoon fenomenaal. Als de woonmodule uit het zicht is verdwenen, waan je je afgezonderd op een andere planeet. Enkel het geluid van de ventillatie in het ruimtepak en de radio verstoren de stilte. Verschillende malen bleven we enkele minuten staan om het landschap te aanschouwen. Op de terugweg naar de module stond er ons nog een verrassing te wachten. In de sneeuw ontdekten we duidelijk de sporen van een poema, niet ver van onze module. Het dier was in een rivier komen drinken. Voortaan zal ik mijn engineering checklist uitvoeren voor het donker wordt.
Morgen wordt het iets rustiger. Ik blijf binnen en zal als Capcom fungeren terwijl andere crewleden een EVA zullen uitvoeren. Zal me ook bezig houden met het opruimen van de module.

2 opmerkingen:

  1. Nicky

    CVO Waregem, zo ver weg en ook dichtbij...

    Wij wensen je samen met enkele collega's van de woensdagavond een fijn verder verloop van je missie !

    Vele groeten van

    Jeannine Saelens,
    Lot Decoene,
    Marceline,
    Eric Vandamme,
    Johan Petitjean,
    Sabien Meuris
    Christ Dickx
    Dany Knockaert,
    Ria Bouten,
    Renée Van Thuyne,
    Ines Allaeys,
    Els Verhenne,
    Carl Bruyneel,
    Rita en Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Poema's op Mars ? Wreed spannend ginds :-)
    We zullen donderdag zeker kijken naar de laatste show.

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen