Donderdag 11 februari 2010

Deze morgen was het opnieuw vroeg uit de veren. Het eerste schoolcontact kondigde zich al aan om 7 uur. Als IT-verantwoordelijke ben ik altijd present, ook al gebeurd het contact met een school van een ander crewlid. Problemen hebben we gelukkig niet gehad. Skype werkt uitstekend. In het slechtste geval beschikken we ook nog over een satelliettelefoon in breukleen gegeven door Belgacom. Hiermee kon Frank De Winne ons enkele dagen geleden bereiken.
Bijna de hele voormiddag werd dus in beslag genomen door de contacten met de scholen. Kort daarna vertrok de eerste ploeg met de VRP robot. Het was de eerste test na de crash van twee dagen geleden. De VRP wordt in kloven neergelaten om zo de verschillende lagen in beeld te brengen. De VRP is te zien links op de foto gemonteerd op een ATV. Pierre Emmanuel is verantwoordelijk voor dit experiment. Margaux en Nora assisteren.
Intussen had Arjan het labo klaargemaakt. De bodemstalen die Nancy en ik gisteren hadden genomen wou hij gebruiken om zaadjes in te planten. De zaadjes waren van allerlei aard. We konden ook zaden testen die een tijd in het ruimtestation waren opgenomen. Hier proberen we die in de Marsgrond te kweken. We willen nagaan of zaden die in de ruimte aan straling zijn blootgesteld, anders zullen groeien dan zaden blootgesteld aan de aardse atmosfeer. Alles werd op een educatieve manier op video opgenomen.

In de namiddag werd de omgeving verder verkend met de ATV's, teneinde interessante plaatsen te vinden voor het neerlaten van de robot. Verschillende spots werden met GPS in kaart gebracht. Opnieuw werden sporen van een poema waargenomen.
Rijden met een quad en een ruimtepak is niet eenvoudig. Het grootste probleem met deze namaakpakken is vooral de helm. Het zicht is heel wat minder en voorzichtigheid is dan ook geboden. De ventilatie en bepaalde producten zouden er moeten voor zorgen dat deze niet beslaat, maar dat gebeurd niet. Vooral als we in de richting van de zon rijden worden we verblind en is het zeer gevaarlijk. We blijven dan ook op de aangegeven weg, diepgaand onderzoek terplaatse gebeurd te voet. Trouwens het landschap moet zoveel mogelijk ongeschonden bewaard blijven.

Ondertussen beginnen de lange werkuren en te weinig slaap door te wegen. We hopen in het weekend eens te kunnen uitslapen.

5 opmerkingen:

  1. Hallo,alles ok?'k ben eens aan 't proberen een bericht te sturen ,'t lukt niet thuis en 'k ben nu bij mij schoonzus

    't beste Ludwine

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Nicky

    We zijn hier allemaal trots op je. Doe zo verder en profiteer maar van deze uitzonderlijke reis!
    Groetjes vanuit de aarde

    Bart

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey,dit is pas een belevenis,'t is voor ons ook spannend ,kijk er elke dag naar uit om jullie ervaringen te lezen ..

    hopelijk blijft 't weer daar even stralend ..

    Groeten vanuit 't koude Markegem

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Nicky,
    Zo te zien aan de foto's moet dit wel een prachtige ervaring geweest zijn.
    Waarschijnlijk ben je nu al terug op aarde.
    Vele groeten.
    Eric (multimedia)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Amai Nicky,
    wat een avontuur! De foto's zijn schitterend. Gefeliciteerd met je unieke Mars-missie! Ik heb al gezien dat je veilig terug op aarde bent. We zien mekaar nog wel op school.
    Vriendelijke groeten,
    Patrick (CVO)

    BeantwoordenVerwijderen